Ezért szükséges gyakran kitisztítani az otthoni klímát!

A klíma ugyan egy nagyon kényelmes modern találmány, aminek köszönhetően nyáron könnyebben elviselhetjük a legnagyobb kánikulákat is, télen pedig fűthetünk vele, azonban csak kevesen veszik figyelembe, hogy a klímákat rendszeres időközönként tisztítani is kell. Minderre a legnagyobb szükség saját egészségünk érdekében van, amennyiben ugyanis egészséges környezetben akarunk élni, ahhoz fontos, hogy tiszta levegő keringjen a lakásban, de ezen felül az áramszámlám is alaposan megmutatkozhat, ha egy klíma nincs megfelelően kitakarítva.

Mi történik a klíma kitisztítása során?

Kevesen tudják, hogy a klíma tisztítása során pontosan milyen folyamatok is zajlanak le, illetve mi történik utána a klímában. A légtechnikai berendezések tisztítása elsődlegesen megszabadítja a szerkezetet minden káros lerakódástól, amelyek nem csak kintről beáramlott vegyszerek, vegyszerszármazékok és szmog lehetnek, hanem rendkívül káros baktériumok, illetve gombák is, amelyek nagyon súlyos egészségügyi problémákat idézhetnek elő az általános megfázástól és a különféle allergiáktól kezdve a tüdőgyulladáson és az asztmán át olyan súlyos problémákig, mint amilyen a Pontiac láz.

Ezért szükséges gyakran kitisztítani az otthoni klímát!

Ezért szükséges gyakran kitisztítani az otthoni klímát!

Az ilyen lerakódott baktérium- és gombatenyészetek ráadásul nem csak az egészségünkre nagyon ártalmasak, hanem egy idő után rendkívül kellemetlen szagokkal is járnak, ha tehát azt érezzük, hogy a klíma által befújt levegő nem túl friss, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezek az élőlények elszaporodtak, és egészségünk veszélyben van. A klíma tisztításakor az élősködők mellett a használat során keletkező por is teljesen eltávolításra kerül, ami azért nagyon fontos, mert egyrészt tisztább lesz tőle a levegő, másrészt a por megterheli a rendszert, avagy hatással lesz a klíma teljesítményére, amivel nagyon sok áramot is megtakaríthatunk majd.

A gyakoriságról és a problémákról

Egy rendszeresen üzemeltetett otthoni klíma karbantartását évente legalább két alkalommal el kell végezni, méghozzá tavasszal és ősszel, vagyis a fűtési és a hűtési szezon idején. Mivel a készülék üzemeltetésekor rengeteg levegő áramlik át a klímában található hőcserélőn, ami a levegőből rengeteg szennyeződést is magával hoz, ezek lerakódnak a felületen, és károsítják a berendezést, illetve annak megfelelő működését.

A kutatások szerint a lakásokban használatos úgynevezett split klímák esetében a Legionella névre hallgató baktérium fertőzi meg a rendszert a leggyakrabban, főként a nem megfelelően elvezetett kondenzvízben, valamint a beltéri egységekben. Ha a tisztítás nem következik be, egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a rendszerben a penészgomba is, aminek spóráira nem csak nagyon sokan allergiások, hanem rendszeres belélegzésükkel a probléma könnyedén ki is alakulhat. Mindez különösen nagy problémát okoz azért is, mert a klímák általában az adott helyiség levegőjét forgatják át újra és újra, tehát tisztítás nélkül a szennyeződések mértéke egyre csak nő és nő majd.

Ezért szükséges gyakran kitisztítani az otthoni klímát! (1 hozzászólás)

  1. Toto
    Toto 2019-06-08 at 14:38 | Reply

    Önök most egy hirdetést olvastak agyhalottaknak.

Hozzászólás írása