Kémény, kéményrendszerek – Hogy ne legyen baj!

Mikor belefogunk a lakástervezésbe, a kémény kialakítása rögtön egy fontos kérdést vet fel: milyen módon szeretnénk otthonunkat fűteni? Ugyanis a kémény kiválasztása attól függ, hogy kandallóval szeretnénk-e meleget teremteni, cserépkályhával, esetleg kazánnal? – Ehhez mérten kell a munkálatokat megkezdeni.

Elsődleges szempont természetesen a biztonság, hiszen egy rosszul összerakott kémény családja életébe is kerülhet. A lakásba visszajutó füst szén-monoxid mérgezést okoz, ami agykárosodáshoz, bénuláshoz, de akár halálhoz is vezethet. Sajnos hetente hallani a híradóban hasonló esetekről, pedig a baj egy pár ezer forintos szén-monoxid érzékelővel megelőzhető. Ugyanakkor, ha a tüzelőanyaghoz mérten választ kéményt, biztonságban tudhatja szeretteit. Átlagban 30 éves garanciát vállalnak a gyártók, de maga a kéményszerkezet élettartama ezt a számot bőven meghaladja.

Egy kémény szakszerű megépítése hozzáértő kezeket igényel – máskülönben nagy a rizikófaktor a szén-monoxid szivárgást illetően. De akár le is omolhat, ami nem csak anyagi károkhoz, de balesetveszélyhez is vezethet.

Szén-monoxid és Szén-dioxid mérgezés

Szén-monoxid és Szén-dioxid mérgezés – a 2 gyilkos könnyen elkerülhető és megelőzhető lenne, ha azt a pár ezer forintos érzékelőt, készüléket a kéménnyel rendelkező tulajdonosok megvennék és használnák.

Milyen a jó kémény?

Családját biztonságban tudhatja mellette, idő- és korrózióálló, jó huzattal bír, és persze tűzálló is. A falazott kémények kevésbé perselybarátok, a kész kéményekkel szemben.

Melyiket válasszam?

A tégla kémények hátránya, hogy az épületen kívüli részük egy idő után korrodálódik, ezért bizonyos időközönként fel kell őket újítani. Ilyen fajta kéményt biztonsági okokból csak fatüzelésű cserépkályhákhoz, vegyes tüzelésű kazánokhoz, illetve kandallókhoz ajánlott párosítani. Az újonnan épülő lakásokra már inkább a könnyűbeton köpenyelemből-, a fémből-, illetve műanyagból készült kéményrendszerek a jellemzőek.

Hozzászólás írása