Milyen a jó gyerekbútor?

A bútorgyártás megkülönböztet felnőtt és gyerekbútorokat. A kettő közti különbség funkcióban, méretben, kialakításban és stílusban jelenik meg. ha gyerekbútor kiválasztásáról van szó, körültekintőbbnek kell lennünk, mint mikor a nappali vagy a saját hálószobánk berendezéséről gondolkodunk.

Részben minden szükséges funkciót el kell látniuk a bútoroknak, részben gyerekbarátnak kell lenniük, ami azt jelenti, hogy a balesetveszélyes darabokat ki kell zárunk, részben pedig meg kell felelniük a gyerekek és konkrétan a leendő tulajdonos kisgyerek ízlésének. A jó gyerekbútor barátságos, lekerekített élekkel bír, a gyerekek számára is könnyen használható, valamint mind színében, mind formai kialakításában inspiráló, változatos, hogy színes világot teremtsen a gyerekek folyton éhes képzelőerejének.

És van még itt egy fontos szempont: A gyerekbútor legyen strapabíró. Sosem tudhatjuk, mikor települ egy űrhajós flotta a kis szekrénybe, vagy mikor avanzsál a rajzasztal színpaddá, az ágy pedig trambulinná.

Gyerekszoba (fotó: www.juhar.hu)

Gyerekszoba (fotó: www.juhar.hu)

ha gyerekbútort vásárolunk, mindenekelőtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a kicsit semmilyen formában nem veszélyezteti a kinézett darab. Fontos, hogy az élek jól eldolgozottak legyenek, lehetőleg lekerekített széleket lássunk és a mozgó részek, mint ajtók, fiókok se okozzanak sérülést. Szintén figyelni kell arra, hogy stabilan álljanak a bútorok, a gyerek vagy gyerekek ne tudják azokat magukra rántani, de ha esetlegesen felmásznak rájuk, akkor ne törjenek össze alattuk, valamint ne billenjenek el. A bútorok felülete is sarkalatos kérdés, hiszen egy rosszul felületkezelt fa bútor szálkás vagy épp egy pohár üdítőtől azonnali és maradandó elszíneződést szenved.

Gyerekbútor gyanánt érdemes inkább lakkozott vagy festett darabokat választani. Ma már egyre terjednek a műanyag bútorok, melyek a farost lemezes változatok mellett lényegében egyszerű, hatékony berendezési tárgyak. Ezekkel a bútorokkal csak az a probléma, hogy az előbb említett rámászást, belemászást kevésbé bírják és így az aktívabb gyerekek szobájában veszélyforrást jelentenek.

Mikor gyerekbútort vásárolunk, gondoljunk az időtállóságra is, de mivel a gyerekek változnak, nőnek, nem kell tízéves használatra választanunk. A kiságy néhány évre szól, míg az ifjúsági ágy is csak maximum 8-10 évig megfelelő. A kicsi gyerekszekrényeket alsó tagozatos kor után lassacskán időszerű lecserélni, de a kicsi asztalka és miniatűr székek csupán 2-3 évre szólnak.

Forrás: www.juhar.hu

Hozzászólás írása