Az egészséges táplálkozás 5 szabálya

Manapság az egészséges étkezés témájában már rengeteg tanácsot és érdekes cikket olvashatunk. Sokan, sokféle módon próbálták már összefoglalni, mit is jelent pontosan az egészséges táplálkozás és melyek azok az ételek, melyeket nyugodtan megehetjük ilyenkor is.

Ahhoz, hogy az életmódváltásunk és megfelelő állóképességünk hosszan tartó legyen, ne legyünk magunkkal szembe túl szigorúak és türelmetlenek, hiszen ugyanúgy ahogy a helytelen táplálkozással kapcsolatos rossz szokásaink szép lassan alakultak ki, a helyes táplálkozás kialakítására is szánjunk megfelelő időt. Az elhatározás azonban nagyon fontos és a változás általában fejben dől el.

Ezeket kell betartanunk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni:

Együnk változatosan

Az egészséges táplálkozás sokak szerint csirkemellből és rizsből áll. Pedig ha valóban ezt ennénk minden nap, nagyon hamar ráunnánk az egészre. Rengeteg olyan receptet találhatunk, ami egészséges és ennek köszönhetően változatosan össze tudunk állítani magunk számára egy heti menütervet. Ne unalmas, megszokott ételekkel kezdjük a változást, hanem ismerkedjünk az új és izgalmas ízekkel.

Ne féljünk a gyümölcsöktől

Rengetek, olyan tévhit kering a világba, miszerint a friss gyümölcsöktől, a benne lévő gyümölcscukor miatt meglehet hízni. Ennek azonban az ellentéte igaz, hiszen az egészséges életmódban az a jó, ha minél több friss gyümölcsöt fogyasztunk, lehetőleg naponta többször. Natúr joghurtba elkevert gyümölcsökkel pedig saját cukormentes gyümölcsjoghurtjainkat is elkészíthetjük!

Óvatosan a sóval

A magyarok rend szerint túl sok fűszert, túl sok sót használnak főzés közben. Szerencsére erről a rossz szokásunkról is hamar le lehet szokni. Mikor készítjük az ételeinket, mindig tegyünk bele fele annyi sót, mint amennyit egyébként tennénk és pár napon belül teljesen meg fogjuk szokni ezt a kicsit „sótlanabb” íz világot.

Bátran a gabonákkal

A teljes kiőrlésű gabonákból saját magunk süthetünk kenyeret, vagy zsemlét, köretként pedig készítsünk különböző párolt zöldségeket a tészta és a burgonyaköret helyettesítésére. Válasszunk olyan gabonaféléket, melyek tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal, mint például a hajdina, a zab és a köles.

Napi 4-5 alkalommal együnk

Az egészséges életmód nem az éhezésről szól! Ezért nagyon fontos, hogy naponta legalább 4-5x étkezzünk. Ilyenkor nem egy hatalmas adag ételre kell gondolnunk, mely után alig bír az ember megmozdulni. Együnk többször kevesebb ételt, fogyasszunk sok nyers és friss zöldségeket és gyümölcsöket.

Hozzászólás írása