Nem sportolnak kevesebbet azok, akik sokat játszanak

A videojáték-rajongók kapcsán sokan hajlandóak azt gondolni, hogy jellemzően nagyon keveset sportolnak és mozognak, azonban a Chio Mozdulj Gamer és a JátékosLét közös felméréséből nemrégiben kiderült, hogy mindez egy óriási tévhit, aminek semmilyen alapja sincs.

A két szervezet egy kérdőív segítségével igyekezett felmérni a hazai játékosok mozgási szokásait, ezáltal a beérkezett válaszok feldolgozását követően kiderült, hogy az itthoni gamerek messze nem sportolnak olyan keveset, mint azt a közvélemény gondolná.

Több ezer játékos adatai alapján

A kutatáshoz kapcsolódó kérdőívet több mint 8 ezer magyar játékos töltötte ki annak érdekében, hogy alátámasszák vagy megcáfolják azt a városi legendát, miszerint a játékrajongókra valóban jellemző-e a mozgásszegény életmód vagy sem. A feldolgozott adatok tükrében kijelenthető, hogy ez a bizonyos feltételezés megcáfolásra került, hiszen a gamerek körében sokkal nagyobb a rendszeresen mozgók száma, mint nagy általánosságban a magyar lakosságnál.

A hazai átlag szerint ugyanis a 15 évnél idősebb magyar lakosságnak alig 56 százaléka végez valamilyen rendszeres aktivitást, azonban a játékosok között ez az arány határozottan magasabb, így a videojátékozók 82 százaléka rendszeresen mozog is valamit. Sőt mi több, a játékosok az aktív sportok kapcsán is kimagasló eredményt értek el, hiszen míg a lakosságnak alig a 15 százaléka sportol valamit hetente legalább négy alkalommal, addig a gamerek esetében ez az arány is átlagon felül van, egészen pontosan közel 30 százalék.

Csapatban sportolnak a multiplayer rajongók

Nem sportolnak kevesebbet azok, akik sokat játszanak

Nem sportolnak kevesebbet azok, akik sokat játszanak

A kutatás során kiderült mindemellett, hogy azok, akik a videojátékban is a multiplayert kedvelik inkább, a sportban is előnyben részesítik a csapatos tevékenységeket. Ezen túlmenően a kutatók semmiféle mérhető összefüggést sem találtak a játékkal, illetve a sporttal töltött idő között, ezáltal hiába szerették volna nagyon sokan ráhúzni a játékosokra, hogy aki több időt tölt a gép előtt, az kevesebbet megy például a tornaterembe, a gyakorlatban ilyen összefüggés nem volt tapasztalható.

Ezzel szemben a kérdőívek elemzését követően az elemzők azt találták, hogy a rendszeres mozgás hátterében fontos szerepet játszik mindaz, hogy az illető mit hozott otthonról, hiszen játékosként kétszer annyit sportoltak azok, akiknek a családjában volt még legalább egy olyan ember, aki rendszeresen mozgott.

Érdekesség, hogy a játékosok a legtöbbször szüleik részéről kapják a legtöbb olyan megjegyzést, amely életmódjukra vonatkozik, ám mindezt egyrészt sokszor alaptalanul, rengeteg esetben pedig úgy, hogy maga a szülő sem végez rendszeres testmozgást.

Hozzászólás írása