Vajon egészséges a papagájom? – Így tudja eltitkolni kiskedvencünk azt, ha beteg

Ha felelős állattartók vagyunk, akkor megfelelően gondoskodunk kedvencünkről annak érdekében, hogy ő sokáig egészséges állapotban tudjon velünk élni. Sajnos a papagájok esetében ez nem mindig egyszerű eset, hiszen ők hatalmas színészek, és gyakran egy beteg madár a végtelenségig elrejtheti gazdája elől azt, hogy nem érzi jól magát.

A természetben más madarak, kígyók, és emlősök is vadászhatnak a papagájokra. Természetes élőhelyükön ha látszik rajtuk, hogy nem egészségesek, akkor nagyon könnyen prédává válhatnak, sok esetben pedig még a csapatot is veszélybe sodorhatja egy beteg állat, hiszen egy nem jó állapotban lévő egyén hamar felhívja magára a ragadozók figyelmét.

Éppen ezért néhány papagájfajnál elő fordul az is, hogy a beteg állatokat kirekesztik a csapatból. Emiatt nem szívesen mutatják ki a madarak azt, ha nem érzik jól magukat.

Ezek tűnhetnek fel nekünk akkor, ha beteg a papagájunk

A beteg madarakra jellemző, hogy hirtelen megváltozik a viselkedésük, csendesek, és inaktívak lesznek. Az a madár, amely nem érzi magát jól általában egy biztonságos helyre húzódik, és csendben ücsörög. Az egészséges madarak pihenni általában fél lábon szoktak, a beteg papagájok azonban két lábon kezdenek el pihenni, tollazatuk pedig borzossá válhat.

A www.herebird.com szerint a legtöbb beteg madárnak az étvágya sem az igazi, ám ahhoz, hogy ez ne derüljön ki, a mellükön lévő tollaikat is felborzolják, hogy senkinek ne tűnjön fel a súlycsökkenés. Emellett a betegség jele lehet a dehidratáció, melyet a papagáj lábának a szárazságából fogunk észrevenni.

Ehhez csípjük óvatosan össze az ujjunkkal a bőrt a papagáj lábánál. Az egészséges madár bőre azonnal visszaugrik, míg a beteg madár bőre „piramis szerűen” úgy marad. Ha azt vesszük észre, hogy madarunk nem érzi jól magát, mindenképpen különítsük el őt a társaitól, és vigyük nyugodt, csendes, meleg helyre.

Próbáljuk meg etetni olyan étellel, ami nagy kedvence, szükséges esetén kezeljük gyógyszerekkel, ivóvizüket pedig kicserélhetjük izotóniás folyadékra, ugyanis ez segíteni fog a kiszáradás csökkentésén.

Hozzászólás írása