Így tesz beteggé a túlsúly

A túlsúly nem csupán esztétikai probléma, hanem számos egészségügyi következménnyel jár, melyek koránt sem kellemesek és némelyikük igencsak súlyos. Minél nagyobb az egy ember testtömege, annál több egészségügyi problémával, betegséggel kell szembenéznie, mert a szervezet alapvetően nem a nagy raktározásra van kalibrálva.

Az egészség egyik alapja a megfelelő anyagcsere, mely esetében a szervezet megkap minden olyan tápanyagot, melyre szüksége van, azonban nem kap többet annál, mint amennyi a megfelelő működéshez kell. Némi túlsúly nem okoz jelentős problémákat, de ez csupán egy két kilogramm súlyfelesleget jelent, nem pedig tízet. Annak, aki túlsúlyos, diétára és edzésre van szüksége.

Magas vérnyomás

A túlsúly magas vérnyomást okoz. A hízás során megnő a zsírszövet mennyisége. A zsírszövet fenntartása, mondjuk úgy, életben tartása ugyanolyan megoldást igényel, mint a szervezet bármely más része. Oxigéndús és tápanyagdús vérre van szüksége. Ahogy ez az igény megnő, az adott szervezet vérmennyisége is felszaporodik és a nagyobb mennyiségű vér nagyobb megterhelést jelent az aorták falára nézve. A testsúlygyarapodással az esetek legnagyobb részében inzulinszint emelkedés is jár, mely az erek falának megvastagodását eredményezheti, így emelve még jobban a vérnyomást.

Tippek hatékony fogyókúrához

Tippek hatékony fogyókúrához: olvasd a cikket! – A zöldségek és gyümölcsök nem csak azért jók, mert kevés az energiatartalmuk, hanem erőssé és ellenállóvá teszik a szervezetet nem csak a betegségek ellen, hanem a veszélyes elhízás ellen is. Ugyanis egészséges szervezet nehezebben hízik el. (Modell: Bozsó Lilla, Fotó: www.fksz.hu)

Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség okai között vezető szerepe van az elhízásnak. A nagy mennyiségű zsírszövet hatására a szervezet érzéketlenné válik az inzulinra, így a cukor nem képes a sejtekbe jutni, benn marad a vérben, növelve a vércukorszintet. Minél nagyobb a túlsúly, annál nagyobb a cukorbetegség kialakulásának esélye, ezért roppant fontos fogyókúrába kezdeni és némi testmozgást végezni, amennyiben súlyfelesleget cipel.

Koszorúér-betegség

A szívet az artériák, azaz koszorúerek látják el vérrel. Ezek falán túlsúly esetén lerakódások, azaz plakkok képződnek, melyek kezdetben zsírosak, majd elmeszesednek és váralvadék válik ki rajtuk. Idővel ezek a lerakódások olyannyira megszaporodnak, hogy jelentősen beszűkítik az artériákat, így a szív sokkal kevesebb oxigént kap adott idő alatt, mint amennyire szüksége van. Mikor a szívnek lecsökken a vérellátása, mellkasi fájdalom jelentkezik. A legsúlyosabb probléma pedig akkor alku ki, mikor egy beszűkült artáriában vagy máshol vérrög képződik és eltömíti a meszes plakkokkal borított koszorúeret. Ekkor beszélünk szívinfarktusról, ami nem más, mint a szív elhalása az elégtelen vérkeringés következtében.

Visszér-betegség

Nagyon látványos és kellemetlen probléma a visszér-betegség, mely a túlsúlyosok esetében sokkal nagyobb eséllyel alakul ki. Az érrendszer nem bírja a terhelést, az erek kitágulnak és érpangás alakul ki. Ez nem csak rosszul néz ki és fájdalmas, de súlyos egészségügyi probléma is a test különböző részeinek vérellátása, a lassuló anyagcsere miatt.

Hozzászólás írása