A számítógépezés és az egészség

Nagyon sokan végeznek számítógépek előtt görnyedve dolgoznak, e-maileznek és kommunikálnak nap mint nap a székükben. A túlságosan sokáig tartó ülés és a monitor bámulása nem tesz jót az egészségünknek, ezért mindenképpen tegyünk valamit, hogy nehogy elhízzunk, és komoly problémáink legyenek a jövőben.

A folyamatosan végzett ülőmunka legalább annyira káros lehet, mint a kemény fizikai munka. Előbbinél előnytelen testhelyzetek miatt gerincproblémák alakulhatnak ki, a mozgásszegény életvitel miatt súlyfelesleg rakódhat ránk, amit aztán nem, vagy nagyon nehezen tudunk ledolgozni.

A legtöbb ember a munka után hazaesik, elvégzi a teendőit, aztán folytatja a számítógép előtti ücsörgést, beszélget a barátaival a Facebookon, vagy megnézi a legfrissebb híreket, videókat néz a Youtube-on, vagy zenét hallgat, filmezik. Vagyis nagyjából ugyanazt csinálja, mint a nap korábbi részében, annyi különbséggel, hogy ezt most a saját szórakoztatásából.

Helyes testtartás a számítógép előtt

Helyes testtartás a számítógép előtt: a számítógép használata közben nagyon fontos a helyes testtartás megtalálása a hát és gerinc problémák elkerülése érdekében

Különösen fontos azok számára, akik ennyit ülnek, hogy valamit mozogjanak. Nem feltétlenül kell őrületes edzésekre gondolni, a lényeg sokkal inkább a rendszeresség és a kitartás. Mehetünk akár biciklivel is a munkába, vagy gyalog, bár kicsit tovább tart, mint autóval vagy tömegközlekedéssel, az egészségünkért máris tettünk egy keveset, és különösebb erőfeszítésünkbe sem tellett.

Hiába vannak ma már kiváló monitorok, mégsem ajánlatos folyamatosan bámulni, mert sokat romolhat a szemünk. Óránként tartsunk egy pár perces szünetet, nyújtóztassuk ki a végtagjainkat, ha van lehetőségünk, tegyünk egy pár kört. Előnyben vannak azok, akik nincsenek egész nap az irodai székhez láncolva, de ez nem azt jelenti, hogy nekik kevesebb mozgásra lenne szükségük.

Elég heti pár órát rászánni a mozgásra, higgyük el, hogy attól még a folyamatos ülőmunka sem lesz annyira megterhelő.

Hozzászólás írása