Egészséges szokások a televízióval, videojátékokkal és az internettel

A televízió, az interaktív videojátékok és az internet kiváló oktatási és szórakoztató eszközök izgalmasak lehetnek a gyermekek és serdülők számára. A képernyők előtt töltött túl sok idő azonban káros mellékhatásokkal járhat az egészségükre. Ezért bölcs dolog, ha figyelemmel kísérjük és korlátozzuk a videojátékokkal, tévénézéssel és internethasználattal töltött időt.

Mi a legjobb?

  • Csecsemők és kisgyermekek 18 hónapos korig: nincs képernyőidő, kivéve a rokonokkal és barátokkal folytatott videócsevegést.
  • 18-24 hónapos kisgyermekek: némi képernyőidő a szülővel vagy más gondozóval.
  • Óvodáskorú gyermekek: naponta legfeljebb egy órányi ismeretterjesztő műsor, amelyet szülővel vagy gondozóval együtt néznek, aki segíthet nekik megérteni, hogy mit néznek.
  • 5-18 éves gyermekek és serdülők: A szülőknek következetesen korlátozniuk kell a gyermekeik képernyő előtt töltött idejét, beleértve a televíziózást, a közösségi médiát és a videojátékokat. A média nem veheti el a gyermek alvását vagy fizikai aktivitását.

A gyermekeknek sokféle tevékenységet kell végezniük szabadidejükben, például a barátokkal való együttlétet és a sportolást, amelyek támogathatják az egészséges testi és szellemi fejlődést.

Képernyőidő

Íme néhány praktikus tipp, hogy a gyermekek képernyő előtti időtöltése produktívabbá váljon.

  1. A szobákban legyen képernyő nélküli szórakozási lehetőség (könyvek, gyermekmagazinok, játékok, kirakók, társasjátékok stb.), és soha ne legyen a közelben a távirányító.
  2. Kapcsoljunk ki minden képernyőt étkezés közben.
  3. Ne engedjük, hogy gyerek tévét nézzen házi feladat közben.
  4. A tévézésre szánt idő legyen kiváltság, amelyet a fiatalnak ki kell érdemelnie, nem pedig olyasvalami, amihez egyszerűen joga van.

Hétközben csökkentsük a képernyőt. A házi feladatok, a sporttevékenységek és a munkahelyi kötelezettségek között nehéz időt találni arra, hogy a család együtt töltse a hétköznapokat. Inkább hagyjuk a hétvégére a filmezést.

Hozzászólás írása