Komoly veszélyeket rejt a weboldalas öngyógyítás

Az internet rendkívül hasznos és tele van hasznos információkkal, azonban komoly veszélyeket is rejt. Az álhír terjesztő weboldalak ugyanis gombamód kezdtek el szaporodni az interneten. Elsősorban politikai, bevándorlási, összeesküvés elméleteket gyártó és csodálatos gyógyulásokat ígérő weboldalak képesek jelentős károkat okozni a magyar lakosságnál.

Sokakban ugyanis erősen él a tudat, hogy ha a híradóban valamit bemondanak, azt feltétel nélkül elhiszik. Ezt a csalóka bizalmat pedig megszavazzák minden, hivatalos forrásnak vélt online portálnak is.

A „fake news”-ként aposztrofált világprobléma képes választásokat eldönteni, indulatokat szítani és olyan öngyógyító eszközökre rávenni az olvasót, amellyel akár saját magának is kárt okozhat. Meg kell tehát jegyeznünk, hogy attól, hogy valamit az interneten egy weboldalon olvasunk, az még nem biztos, hogy valóban igaz is! Még akkor sem, ha elég sok helyről kapjuk ugyanazt az információt!

Ne diagnosztizáljuk magunkat és kezeljük otthoni módszerekkel betegségünket!

Noha komoly ideológiai meggyőződésekre vehet rá egy-egy webportál, az még koránt sem olyan veszélyes, mint amikor saját egészségünk és életünk múlik egy kattintásvadász cikken. A rák ellenszerét szinte minden ilyen weboldal megírta már – bár, mindegyik más és más „csodálatos” vagy „eltitkolt” megoldást kínál. Van ahol egyszerű citromlevet itatnak velünk, van ahol különleges kotyvalékot vagy tablettát tukmálnak ránk.

Az öndiagnózis már eleve félrevezető lehet, hiszen egy-egy tünetegyüttes nem minden esetben jelenti a csaló weboldalon megjelent kórképet és betegséget. Ilyenkor félrekezelhetjük magunkat vagy olyan kezelésekbe kezdhetünk, amivel valódi betegségünk csak súlyosabbá válik. Ezért hát, ha úgy érezzük, tényleg valami bajunk van, igen is menjünk el egy igazi orvoshoz és vizsgáltassuk ki magunkat, minthogy komolynak vélt orvosi weboldalakban bízzunk

Támogató: coderweb.hu

Hozzászólás írása