Mit tegyünk, ha sokat dolgozunk a számítógép előtt?

Sokan végeznek ülőmunkát, legyen szó mérnökről, informatikusról, rendszergazdáról, vagy bármilyen irodai munkásról. Mit tegyünk, hogy mindig fittek legyünk akkor is, ha egész nap ülünk a számítógép előtt?

Aki sokat ül, annak a sport elengedhetetlen, ugyanis komoly gerincproblémák alakulhatnak ki a túlzásba vitt üléstől. Ráadásul – valljuk be őszintén –, az emberek a munkaidő letelte után kényelmesek maradnak, tévét néznek vagy honlapokat böngésznek a szabadidejükben, ami szintén további ülésidőt jelent. Komoly következményei lehetnek a túlságosan sok ülésnek, ezért a munkaidő alatt is mozgassuk meg a végtagjainkat, ha mást nem, legalább az irodában járjunk egyet.

Óránként érdemes néhány perc szünetet beiktatni, akár a mosdóban is végezhetünk pár nyújtó gyakorlatot, hogy bírjuk tovább a strapát. Amennyiben lehetséges, kerüljük el a hosszú órákon át tartó egy helyben ücsörgést, ugyanis már rövidtávon is komoly hátfájásokat eredményezhet.

Gerinc problémák és hátfájdalmak a számítógép előtt

Gerinc problémák és hátfájdalmak a számítógép előtt – Mit tegyünk, hogy mindig fittek legyünk akkor is, ha egész nap ülünk a számítógép előtt? Olvassa a cikket!

Ma már a legkisebb vállalkozások is komoly számítógépes hálózatokkal rendelkeznek, így az irodai munkáknál nemigen van olyan munkakör, amit ne géppel kellene elintézni. A szemünknek nem tesz jót a monitor állandó bámulása, ezért mindenképpen szükséges bizonyos időközönként szünetet tartani. Nem feltétlenül kell abbahagyni a munkát, csak épp a gép előtti tevékenységet függesszük fel egy időre. Ha rosszul látunk, akkor mindenképpen használjunk szemüveget, akár közellátót is, mert a megerőltetéstől hamarabb romlik a szem.

Munka után sportoljunk. Nem feltétlenül kell órákig tornáznunk, vagy elmennünk a város másik végébe az uszodába. Elég futócipőt ragadni, és elkezdeni kocogni néhány percet a környéken.

A számítógépes világot ma már kikerülni lehetetlenség, de ha odafigyelünk magunkra, akkor semmilyen káros hatással nem lesz ránk.

A cikk támogatója a Doclerweb Kft.

Hozzászólás írása